2011-10-31

Primul workshop internațional despre cercetarea peșterilor planetare la final

(foto: www.lpi.usra.edu)

Săptămâna trecută a avut loc primul workshop internațional despre cercetarea peșterilor planetare (International Planetary Cave Research Workshop), găzduit de Carlsbad Caverns National Park. 28 participanți au susținut prezentări pe diverse teme variind de la roboți autonomi pentru explorarea peșterilor și detectarea peșterilor cu ajutorul camerelor cu termoviziune până la peșteri de gheață, tuburi de lavă și microclimate.

Workshopul, sponsorizat de US Geologic Survey, NASA, Universities Space Research Association, Lunar and Planetary Institute și National Cave and Karst Research Institute, a fost organizat pentru a promova explorările speologice de-a lungul sistemului solar.

Cercetările realizate în peșterile de pe Terra ar putea oferi indicii despre cum ar trebui căutate forme de viață în peșteri de pe alte corpuri cerești din sistemul nostru solar. Datorită izolării și mediului neprimitor, explorarea peșterilor oferă similitudini cu explorarea unor lumi extraterestre, motiv pentru care Agenția Spațială Europeană a decis realizarea unor stagii de antrenament în peșteră pentru astronauți.

Niciun comentariu: