2011-10-01

Picturi rupestre realizate de copii

Artă rupetră în peșterile de la Rouffignac, Franța

Arheologii au descoperit în peșteri artă rupestră care indică posibilitatea ca odraslele strămoșilor noștrii să fi urmat un soi de școală preistorică. Cercetările au dovedit că acum 13000 de ani, copiii preistorici au creat artă rupestră în peșteri ajutați de părinți.

Rezultatele cercetărilor vor fi prezentate în cadrul conferinței Child Labour in the Past: Children as econonic contributors and consumers ce va avea loc la Universitatea din Cambridge University, starting today, arătând ultimele descoperiri în arta creată de copii cu vârste începând de la trei ani în una din cele mai faimoase peșteri cu picturi rupestre din Franța. Peștera la care se face referire este Grotte de Rouffignac.

Experții au descoperit o metodă prin care se poate afla vârsta și sexul celor care au realizat picturile, arătând că cel mai prolific artist a fost o fetiță de 5 ani. Unele desene realizate de copii au fost descoperite la înălțime sugerând faptul că ar fi putut să fie ajutați de un adult. Urmele descoperite au fost identificate ca aparținând unor copii cu vârste cuprinse între trei și șapte ani și au recunoscut patru indivizi comparând urmele degetelor.

Articolul prezentat la conferință este scris de Jess Cooney, din cadrul departamentului de arheologie al Universității din Cambridge intitulat Scribbles on the Walls: How the study of finger flutings can add children to the Upper Palaeolithic cave art narrative. Un alt articol online pe același subiect însoțit de poze și o descriere fpcutăde autoare asupra studiilor poate fi găsit la [2].

Sursa:

Niciun comentariu: