2011-10-06

O peșteră israeliană ar putea să fie cea mai vechie fabrică

Lame de silex

Intr-o peșteră, nu departe de locul în care astăzi lucrează mii de muncitori israelieni din zona industrială Afek, strămoșii lor din paleolitic lucrau pentru a produce cuțite și alte unelte. Oamenii care au produs mii de cuțite și alte unelte în Peștera Qesem acum 200000 - 400000 ani ar putea să fi fost primii industriași conform arheologilor de la universitatea din Tel Aviv care au participat la săpăturile arheologice.

Rezultatele obținute de Ron Shimelmitz, Ran Barkai și Avi Gopher se bazează pe examinarea a peste 19000 unelte de piatră produse și utilizate de locuitorii peșterii și apar în numărul din octombrie al jurnalului The Journal of Human Evolution în lucrarea cu titlul Systematic blade production at late Lower Paleolithic (400–200 kyr) Qesem Cave, Israel.

Vechii locuitori ai Peșterii Qesem erau implicați în activități pe care autorii le consideră moderne, cum ar fii "parcelarea" habitatului în zone dedicate unor activități specifice precum măcelăritul și mâncatul.

Peștera a stat, o vreme, ascunsă de văzul lumii din cauza prăbușirii intrării. În urmă cu 10 ani însă, peștera a fost descoperită accidental cu ocazia unor lucrări pentru lărgirea șoselei.

Uneltele pentru tăiat ce au fost descoperite la Qesem sunt unelte de foarte bună calitate. Tehnica utilizată pentru producerea lor permitea realizarea unui număr mare de piese cu efort minim. Se pare că locuitorii peșterii foloseau uneltele ca obiecte de consum aruncându-le după puține utilizări fără a se mai obosi să le ascută.

Echipa continuă cercetările la Peștera Qesem în încercarea de a răspunde la întrebăr precum: Cine au fost locuitorii peșterii.

Sursa:

Niciun comentariu: