2011-10-28

Noi cercetări cu privire la sindromul nasului alb

Liliac afectat de sindromul nasului alb
(foto: Greg Turner / Pennsylvania Game Commission)
Noi cercetări par să confirme faptul că ciuperca Geomyces destructans este responsabilă de sindromul nasului alb (white-nose syndrome), boala ce a decimat coloniile de lilieci din America de nord [1].

Boala afectează coloniile de lilieci în timpul perioadei de hibernare, rata de mortalitate într-o colonie de hibernare fiind de până la 90%. În februarie 2006 a fost documentată pentru prima dată această boală. Prezența ciupercii G. destructans pe corpul tuturor liliecilor morți a sugerat că aceasta este cauza bolii, dar acest lucru nu a fost dovedit până acum.

Pentru a afla cum se răspândește ciuperca amintită, un grup de cercetători a colectat lilieci sănătoși (din specia Myotis lucifugus) din Wisconsin, departe de zona afectată de sindromul nasului alb. Au infectat apoi acești lilieci sănătoși prin administrarea directă a sporilor de G. destructans piele sau prin contactul cu lilieci infectați din New York. Până la sfârșitul perioadei experimentale (102 zile), ciuperca albă apăruse pe botul și aripile tuturor liliecilor infectați în mod direct și doar la 16 din cei 18 expuși prezenței indivizilor deja infectați.

Experimentul arată că sindromul poate fi transmis prin contactul dintre lilieci dar nu dovedește în mod diect că ca un liliac sănătos va muri odată infectat cu G. destructans. Rezultatele au arătat că ciuperca singură poate cauza leziunile specifice sindromului, indicând faptul că ciuperca este cauza morților asociate cu numele sindromului. Lucrarea ce prezintă pe larg metodele folosite și rezultatele cercetării a apărut ieri în revista Nature [2] și a generat deja un val de discuții pe forumul speologilor americani [3].

Surse:
[2] Jeffrey M. Lorch, Carol U. Meteyer, Melissa J. Behr, Justin G. Boyles, Paul M. Cryan, Alan C. Hicks, Anne E. Ballmann, Jeremy T. H. Coleman, David N. Redell, DeeAnn M. Reeder, David S. Blehert. Experimental infection of bats with Geomyces destructans causes white-nose syndrome. Nature, October 2011.

Niciun comentariu: