2011-10-08

Peștera Altamira trebuie să rămână închisă pentru turiști

Colonii de microbi de pe un perete al Peșterii Altamira (foto: © Science 2011)

Peștera a fost închisă și redeschisă pentru vizitare în mod repetat de la descoperirea ei din anii 1870. În anul 2002 s-a decis închiderea ei definitivă pentru că scenele prețioase cu bizoni și căprioare de pe tavanul galeriei a fost invadată de colonii microbiale. Acum însă, oficiali ai guvernului din Cantabria doresc să redeschidă peștera Altamira pentru turiști.

Cercetătorii se opun, după cum arată un articol publicat săptămâna aceasta în jurnalul Science (
Cesareo Saiz-Jimenez, Soledad Cuezva, Valme Jurado, Angel Fernandez-Cortes, Estefania Porca, David Benavente, Juan C. Cañaveras, Sergio Sanchez-Moral. Paleolithic Art in Peril: Policy and Science Collide at Altamira Cave ), spunând că deschiderea peșterii ar fi o idee foarte proastă. Echipa, care s-a luptat cu micii invadatori microscopici, este de părere că permiterea vizitelor în peșteră ar strica în scurtă vreme tot binele făcut de închiderea ei în anul 2002 cauzând daune ireparabile.

Articolul din jurnalul Science este bogat în detalii despre organismele unicelulare care amenință arta rupestră din Altamira. Sunt prezentate și bacterii care obțin hrană prin fotosinteză, ciuperci și chiar pelenul de porumb ce pătrunde în peșteră provenind de pe fermele din apropiere. Prezența polenului de porum este un semn clar care arată că spori de ciuperci ar putea să pătrundă cu ușurință în peșteră.

Argumentele cercetătorilor sunt susținute de un studiu de mediu realizat între anii 1997 și 1999, când peștera era încă vizitabilă dar cu un program limitat. La momentul respectiv se credea că grupuri mici de câte 5 persoane nu aduc perturbații în condițiile climatice din peșteră. Datele colectată arată însă contrarul. Vizitatorii au dus la schimbarea temperaturii și a concentrației de dioxid de carbon mult mai repede decât poate să compenseze peștera.

Comitetul director care are în îngrijire peștera a solicitat realizarea unor noi evaluări pentru a decide dacă peștera poate fi vizitată fără a dăuna picturilor rupestre.

Sursa:

Niciun comentariu: