2011-10-10

Tuburi de lavă pe Kilimanjaro

Muntele Kilimanjaro

O expediție speologică pentru explorarea tuburilor de lavă de pe muntele Kilimanjaro, ce trebuia să aibă loc anul trecut [1], s-a realizat cu succes anul acesta. Ideea expediției a pornit de la un grup de olandezi care doreau să organizeze o expediție în Tanzania pentru a explora și studia tuburile de lavă de pe muntele Kilimanjaro.

Săptămâna trecută mica expediție a ajuns la final după 17 zile de explorări. Au fost descoperite zece tuburi de lavă mai însemnate pe versantul Kibo al muntelui. Cel mai mare dintre acestea este situat la o altitudine absolută de 3780 metri și are o lungime de 150 metri, galeria având pe alăcuri o lățime de 8 până la 10 metri. Cea mai mare altitudine la care au descoperit tuburi de lavă este 4330 metri. În luna septembrie a acestui an au fost cartate două tuburi de lavă pe versantul sudic Mawenzi unul fiind situat la 4365 metri, iar celălalt la 4387 metrii. Acestea sutn considerate ca fiind tuburile de lavă situate la cea mai mare altitudine [2].

Urmează un proces de sistematizare a datelor colectate pentru redactarea unui raport complet referitor la descoperirile realizate. Membri expediției estimează ca va dura aproximativ trei luni până când vom putea vedea raportul pe care promit că-l vor difuza atât pe internet cât și în reviste tipărite. Până atunci puteți viziona o serie de fotografii postate pe site-ul expediției [3].

Surse:
[3] Gallery

Niciun comentariu: