(foto: Michael & Patricia Fogden/Corbis) |
Liliecii emit sunete la fercvențe inalte folosind ecolocația pentru a naviga prin intuneric. La fel ca oamenii, liliecii iși ajustează constant tonul vocii in medii zgomotoase pentru a se putea auzi in zone aglomerate.
Abilitatea aceasta de a “ridica vocea” este pierdută treptat in cazul oamenilor ce suferă de boala Parkinson, iar cercetătorii nu au reușit incă să definească terapii eficiente care să-i ajute pe pacienți să-și imbunătățească abilitățile de comunicare.
Un studiu publicat recent in Journal of Experimental Biology prezintă felul in care vocea este controlată de creier in cazul liliecilor. Liliecii au fost aleși ca subiect al cercetărilor pentru că sunt considerate cele mai gălăgioase și cele mai vocale animale de pe planetă. Celelalte animale, precum pisicile și cainii, comunică prin sunete simple inflexibile și nu au un control prea bun asupra propriilor voci.
In cadrul cercetărilor au fost colectați lilieci pentru ca mai apoi vocile lor să fie inregistrate atat in medii zgomotoase cat și in lipsa zgomotelor. S-a observat astfel că liliecii isi pot modifica tonul vocii in funcție de zgomotele din mediul inconjurător. Mai apoi liliecilor li s-a inoculat doze mici de MPTP (1-metil-4 fenilpiridina) ce cauzează o stare temporară similară celor ce suferă de boala Parkinson. Ca urmare liliecii au pierdut abilitatea de a-și regla intensitatea vocii. Totuși, spre deosebire de oameni, liliecii și-au recăpătat abilitățile după o săptămană.
Cercetătorii speră să găsească indicii despre felul in care funcționează creierul uman prin studierea felului in care creierul liliecilor le controlează vocea ducand la gasirea unor tratamente pentru dificultățile int^ampinate de bolnavii de Parkinson.
Sursa:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu