2011-10-06

Un pește extremofil trăiește în peșteri cu hidrogen sulfurat

Poecilia mexicana (foto: Michi Tobler)

O echipă de cercetători de la Texas A&M University și Oklahoma State University studiază un mic pește mexican extremofil sau altfel spus adaptat vieții la limita toleranței biologice.

Subiectul principal al studiilor îl constituie peștii din specia Poecilia mexicana ce pot fi întâlniți în Cueva del Azufre (“peștera cu sulf”) din statul Tabasco, Mexic. Acești pești mici (aproximativ 6 centimetri la maturitate) și aproape orbi trăiesc în întuneric total înotând în ape sărace în oxigen având o concentrație de hidrogen sulfurat suficient de toxică pentru a ucide multe alte forme de viață.

Studiile grupului de cercetare au arătat că sursa principală de harnă a acestui pește este oferită de carbonul organic produs de bacterii de sulf ce oxidează hidrogenul sulfurat dizolvat printr-un proces numit chemoautotrofie. Deși se cunoștea deja că forme de viață mai simple trăiesc hrănindu-se prin acest proces, noul studiu este primul care documentează un pește, a true vertebrate, care trăiește de pe urma unor bacterii chemoautotrofe.

Ecosistemul din această peșteră este unul auto-sustenant fără să fie influențat de plantele de la suprafață. Ca rezultat, cercetările amintite au implicații pentru descoperirea vieții extraterestre. Dacă aceste vertebrate complexe pot trăi hrănindu-se cu bacterii sulfuroase, la fel de bine ar putea trăi și organisme mult mai complexe pe alte planete sau sateliți naturali din sistemul nostru solar.

Un alt studiu, realizat în Peștera Movile din România cu ceva ani în urmă, a examinat o populație de macronevertebrate care au fost izolate în peșteră timp de aproximativ 5.5 milioane de ani. Aceste viețuitoare foloseau ca sursă principală de hrană tot bacterii chemoautotrofe.

Articolul ce conține rezultatele studiilor a fost acceptat pentru publicare în jurnalul Ecology: Roach, K.A., M. Tobler, and K.O. Winemiller. Sulfur, bacteria, and fish – an unusual food chain. Ecology.

Sursa:

Niciun comentariu: