2011-10-14

În căutarea unei peșteri pierdute

Peștera Blessberg (foto: Martin Schutt)

O peșteră descoperită acum trei ani în pădurea Turingiei din Germania a devenit subiectul unor intense căutări după ce intrarea originală a fost închisă.

În timpul construcției unei căi ferate de mare viteză între Berlin și Munchen, în 2008, o crăpătură în stâncă a apărut în urma dinamitărilor realizate pentru construirea unui tunel. Muncitorii au turnat 500 metrri cubi de ciment în golul apărut dar, spre uimirea lor, cimentul a dispărut rapid.

Au fost aduși mai apoi geologi pentru a investiga problema. Aceștia au pătruns prin fisura apărută și au descoperit o peșteră deosebită plină de formațiuni frumoase. Cum oficialitățile s-au opus explorării peșterii doar câțiva membri ai clubului local THV au vizitat peștera având la dispoziție o perioadă scurtă de timp.

Peștera, botezată Blessberg, a fost cartată în timpul explorărilor pe o distanță de 1,200 metri, fiind doar o fracțiune din dimensiunea ei bănuită.

De pe activul peșterii Blessberg (foto: Martin Schutt)

În ianuarie 2009, după o eșuată tentativă de protecție a peșterii, s-a luat decizia ca intrarea să fie închisă pentru a se putea relua lucrul la calea ferată.

De la închiderea ei, localnicii au încercat în nenumărate rânduri să găsească alte intrări în peșteră dar fără succes până în prezent Mai multe localități doresc să atragă turițti în zonă prin desciderea peșterii.

Pentru moment, se dorește forarea unei intrări artificiale pentru scopuri științifice. Cercetătorii sunt de părere că cimentul turnat în peșteră ar putea să acționeze ca un dop blocând drenajul natural al peșterii active aceasta fiind în acest caz inundată. Noua intrare se va realiza cel mai probabil la primăvară. Până atunci se vor realiza foraje de probă pentru a determina nivelyl apei în peșteră.

Sursa:

Niciun comentariu: