Virusul Ebola |
Un virus similar virusului Ebola a fost descoperit în Europa pentru prima dată. Un grup de cercetători au găsit virusul Lloviu virus - un filovirus întâlnit în mod obișnuit în Africa de est și filipine - în lilieci ce trăiesc în peșteri din nordul Spainiei [1].
Într-un articol publicat în jurnalul PLOS Pathogens [2] cercetătorii spun că filovirusurile sunt printre cele mai mortale la om și că studiul lor arată cum virusul descoperit se dezvoltă și este răspândit. Prezența acestui nou filovirus în Spania este ciudată pentru că apare departe de zona în care a fost raportată prezența unor astfel de virusuri.
Au fost analizate mostre din plămânii, ficatul, splina, gâtul și creierul a 34 lilieci găsiți morți în peșteri. Studiul a fost inițiat după ce s-a observat un număr mare de morți în rândul liliecilor din specia Miniopterus schreibersii, din Franța, Spania și Portugalia fără a fi găsită o explicație pentru acest fenomen.
Virusul descoperit poartă numele peșterii din care au fost colectați liliecii morți - Cueva del Lloviu. Acesta a fost comparat cu genomul altor filovirusuri cunoscute și s-a constatat că este un virus înrudit cu virusurile Ebola. Se presupune că virusul Lloviu a evoluat pornind de la un trunchi comun cu virusurile Ebola de acum 68000 ani.
Cercetările au fost efectuate de Centrul pentru Infecții și Imunitate din cadrul Mailman School of Public Health, Columbia University împreună cu Instituto de Salud Carlos III din Spania și Roche Life Sciences. Au mai contribuit de asemenea: Centro de Investigación Príncipe Felipe, Grupo Asturiano para el Estudio y Conservación de los Murciélagos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas și Complutense University din Spania.
Surse:
[2] Ana Negredo, Gustavo Palacios, Sonia Vázquez-Morón, Félix González, Hernán Dopazo, Francisca Molero, Javier Juste, Juan Quetglas, Nazir Savji, Maria de la Cruz Martínez, Jesus Enrique Herrera, Manuel Pizarro, Stephen K. Hutchison, Juan E. Echevarría, W. Ian Lipkin, Antonio Tenorio. Discovery of an Ebolavirus-Like Filovirus in Europe. PLoS Pathogens 7(10), 2011.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu