2011-10-09

Boli infecțioase asociate cu peșterile

Histoplasma capsulatum (foto: J. Michael Miller)

Recent am dat peste un articol interesant ce prezintă o serie de boli infecțioase asociate cu peșterile și speologia. Articolul scris de Ricardo Pereira Igreja se intitulează Infectious Diseases Associated with Caves și a apărut în jurnalul Wilderness & Environmental Medicine publicat de Elsevier.

Articolul prezintă într-o manieră sistematică principalele boli ce pot fi contractate în peșteri însoțite de simptome și tratamente precum și vietățile care pot cauza (în mod direct sau indirect) apariția acestor booli. Astfel sunt amintite boli precum: histoplasmoză, rabie, febră hemoragică Marburg, Leptospiroză, febră recurentă și altele.

În caz că vi se pare că sună prea periculos ca să mai continuați cu speologia, la o citire mai atentă a artiolului se poate observa că nu este cazul să vă lăsați de speologie pentru că o parte din boli fie nu sunt întâlnite la noi în țară fie sunt boli care pot fi contractate și în afara peșterilor (vezi rabia). În ceea ce privește restul bolilor și bineînțeles posibilitatea unor expediții în alte țări este bineînțeles nevoie de puțină precauție.

Sursa:

Niciun comentariu: