Elatostema balansae (foto: plant.csdb.cn) |
Un grup de cercetători cred că peșterile ar putea să servească drept adăpost pentru specii rare de urzici de pe timpul ultimei ere glaciare. Cercetătorii au descoperit șapte specii de urzici care cresc în colțuri izolate și întunecate ale peisajului carstic din provinciile Guangxi și Yunnan. Unele specii pot supraviețui în locuri în care doar 0.02% din lumina solară pătrunde în peșteră - mai puțină lumină decât întâlnim la o adâncime de 100 de metri în ocean.
Deși nu au investigat încă procesul de fotosinteză ale acestor specii, cercetătorii cred că acesta este mai special. Procesul lor de fotozinteză se activează probabil foarte repede permițând urzicilor să profite de perioade scurte de lumină ți s-ar putea să se folosească de lungimi de undă diferite.
Speciile descoperite par să crească doar în grupuri izolate în anumite peșteri și chei. În cazul uneia dintre specii, Elatostema retrorstrigulosum, s-au identificat doar 10 plante adulte, dintre care unele cresc într-o peșteră printre stalagmite. Două dintre speciile descoperite au fost cotate ca fiind pe cale de dispariție în stare critică după criteriile Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii celelalte fiind fie pe cale de dispariție sau vulnerabile.
Aceste specii de urzici nu sunt întâlnite și în pădurea tropicală ce încojoară regiunea. Descoperirea acestor pâlcuri de plante rare într-un mediu prea tropical pentru a le susține se poate datora faptului că acestea sunt relicte ale vegetației dintr-un climat anterior mai rece care seamănă condițiilor întâlnite în peșteri. Altă ipoteză ar fi că aceste specii au evoluat în peșteri dar acest lucru trebuie verificat prin studiul ADN.
Lucrarea cu rezultatele cercetărilor a fost publicată în volumul 29 al jurnalului Phytotaxa: Y.G. Wei, A.K. Monro, W.T. Wang. Additions to the Flora of China: seven new species of Elatostema (Urticaceae) from the karst landscapes of Guangxi and Yunnan.
Sursa:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu