2011-10-27

Raportul celei de-a 5-a întâlniri Europene de Salvaspeo, Paklenica 2011


Între 15 și 18 septembrie, în Starigrad, Paklenica, Croația a avut loc cea de-a  5-a Întâlnire Europeană de Salvaspeo. Organizatorul întâlnirii din aces an a fost comisia de salvaspeo a serviciului de salvamont din Croația.

Subiectul principal al întâlnirii a fost "testarea tehnicilor și sistemelor folosite în salvaspeo", dar datorită interesului deosebit manifestat întâlnirea a tratat și subiecte medicale și referitoare la salvatorii scafandii. Au participat persoane din 12 țări: Slovenia, Bosnia și Herzegovina, Serbia, Muntenegru, Austria, România, Italia, Franța, Germania, Elveția, Marea Britanie și Croația.

După deschiderea oficială a evenimentului s-au organizat trei grupuri de lucru pe domenii: medical, tehnic și scufundări. Iată în continuare câteva cuvinte despre acțiunile celor trei grupuri.

Grupul tehnic

Grupul tehnic a efectuat teste asupra manevrelor utilizate la traversări pe tiroliană realizând măsurători cu ajutorul dinamometrelor aduse de participanți. Miercuri, 14 septembrie a fost testată tensionarea tirolienei pentru diferite lungimi între 10 și 30 metri. Tensionarea a fost realizată folosind coborâtor stop și nod semicabestan. Joi, 15 septembrie s-au testat diferite situații pe tiroliană:
  • transportul tărgii pe tiroliană
  • cedarea unui amaraj în timp ce victima se află la mijlocul tirolienei
  • ruperea corzii principale în timp ce targa se află la mijlocul tirolienei
  • ridicarea tărgii pe tiroliană folosind metoda contragreutății
Vineri au fost prezentate rezultatele preliminarii obținute în urma testelor. Prezentarea susținută poate fi văzută aici.

Grupul medical

Din grupul medical au făcut parte 17 salvatori, doctori și paramedici din 9 țări europene. Nevoia cooperării în această direcție a apărut în cadrul întâlnirii din Austria de anul trecut. Subiectele tratate anul acesta au fost: tratarea traumelor în subteran, indicații pentru utilizarea anumitor terapii cum ar fii antibioticele, analgezicele, profilaxia, etc. S-a pus accent pe ideea asigurării asistenței medicale care să permită persoanei rănite să iasă din subteran prin propriile forțe reducând astfel riscul unor accidente secundare, facilitând salvarea rapidăși rezolvând probleme precum nevoia lărgirii unor pasaje strâmte.

Problemele au fost prezentate sub formă de workshopuri la finalul cărora s-au formulat seturi de concluzii. S-a discutat și despre nevoia colaborărilor pe plan internațional în cazul unor incidente deosebite. La final participanții și-au arătat dorința pentru viitoare întâlniri de acest gen fiind propunsă o următoare întâlnire în Franța având ca subiect medicina în scufundările în peșteră.

Grupul de scufundări

Acest grup a fost format din salvaspeologi scafandrii din Italia, Franța și Croația. În urma discuțiilor purtate s-a ajuns la concluzia că este nevoie de legături mai strânse între persoanele din Europa care au cunoștiințe în acest tip de salvări pentru colaborare în cazul unor incidente dificil de rezolvat. Această întâlnire din Paklenica pare să fie prima care pune bazele unei organizări a salvaspeologilor scafandrii din Europa și a avut ca rezultat definirea unui set de acțiuni ce trebuie întreprinse în toate țările europene.

Participanții la acest grup de lucru au avut ocazia să realizeze și scufundări împreună făcând schimb de experiență în utilizarea deferitelor tehnici. Echipa din Italia și-a prezentat camera de depresurizare mobilă intrată în funcțiune de un an. Tot italienii au prezentat cartea Soccorso Speleosubaqua ce va fi publicată în curând și în limba engleză, aceasta fiind prima carte care tratează subiectul salvări în peșteri scufundate.

Duminică, 18 septembrie au avut loc, pentru toți participanții, două prezentări despre sisteme de comunicare în peșteră.

Sursa:

Niciun comentariu: