2011-10-05

Comportamentul liliecilor din Bracken, Texas afectat de secetă

Colonie de lilieci, Peștera Bracken, Texas (foto: Jim Nieland)

Seceta istorică ce s-a abătut asupra Texasului prouce schimbări în comportamentul unei mari comunități locale de lilieci ridicând semne de întrebare cu privire la potențiale riscuri.

Populația redusă de insecte determină milioane de lilieci din statul Texas să pornească după hrană mai repede, înainte de lăsatul serii, făcându-i vulnerabili în fața prădătorilor naturali. Unii experți au observat deja o reducere anumărului de lilieci care pornesc seara la vânătoare și un număr mai mare de lilieci tineri morți indicând un declin al populației de lilieci.

Cea mai spectaculoasă locație este Peștera Bracken ce găzduiește aproximativ 20 milioane de lilieci din specia Tadarida brasiliensis care pornesc după hrană în fiecare seară în perioada martie-noiembrie în număr așa de mare încât apar pe radarul meteo. Diferența majoră observată anul acesta este faptul că ies la vânătoare mult mai deveme, cu până la două ore înainte de înserare, pentru că aacum trebuie să parcurgă distanțe mai mari pentrru a găsi populațiile de insecte decimate de secetă.

Principalii prădători ai acestei specii sunt ulii și șoimii, dar sunt de asemenea vânați de ratoni și șerpi.

Problema secetei afectează și cea mai mare populație urbană de lilieci din orașul Austin în număr de aproximativ 1.5 milioane care își au cuiburile sub un pod și atrag anual muți turiști.

Cercetătorii se tem de o descreștere a populațiilor de lilieci datorită mortalității crescute în rândul puilor. Din cauza numărului redus de insecte, adulții nu reușesc să mai aducă suficientă mâncare pentru odrasle. Din nefericire, o evaluare a situației se va putea face doar în primăvara anului viitor analizând rata de supraviețuire în perioada de hibernare.

Sursa:

Niciun comentariu: