2011-10-20

Studiul genetic al milipedelor din peșteri scoate la iveală populații izolate și vechi divergențe între specii

Miliped din genul Tetracion (foto: Alan Cressler)
Publicația International Journal of Myriapodology a publicat recent un studiu genetic al populațiilor de miliede ce trăiesc în peșteri. Studiul scoate în evidență o problemă importantă în conservarea biodiversității și anume faptul că pentru multe specii peșterile sunt ca niște insule care găzduiesc populații izolate și distincte din punct de vedere genetic [1].

Sudul platoului Cumberland din Tennessee și Alabama, SUA este cunoscut pentru densitatea mare a peșterilor ce îl brăzdează. Pe lângă asta, zona este cunoscută și pentru biodiversitatea deosebită a peșterilor din regiune fiind cea mai bogată din America de Nord. Milipedele din genul Tetracion sunt răspândite de-a lungul acestui punct cald al biodiversității. Aceste milipede, ce pot atinge lungimi de până la 8 centimetri, sunt necrofagi comuni în comunitățile cavernicole. Ca multe animale ce trăiesc în peșteri, milipedele fin genul Tetracionau pigmentație redusă și ochi nefuncționali.

Autorii lucrării [2] au utilizat tehnici genetice pentru a compara populațiile și speciile de milipede Tetracion. Au descoperit astfel că populațiile de Tetracion sunt în general izolate una de alta. Mai mult decât atât, divergența între speciile de Tetracion este mare, sugerând faptul că membrii genului au apucat căi diferite în evoluție cu câteva milioane de ani în urmă.

Surse:
[2] Stephanie Loria, Kirk Zigler, Julian Lewis. Molecular phylogeography of the troglobiotic millipede Tetracion Hoffman, 1956 (Diplopoda, Callipodida, Abacionidae). International Journal of Myriapodology, vol. 5, pp. 35--48, 2011.

Niciun comentariu: