Se pare că pentru fiecare raport care laudă turbinele de vânt pentru oferirea unei alternative pentru energia bazată pe carbon, există un alt raport despre rolul pe care aceste structuri imense îl au în moartea unor animale zburătoare precum păsări și lilieci. Deși numeroase studii au încercat să cuantifice impactul turbinelor asupra populaților de animale sălbatice prin numărarea carcaselor găsite la fermele eoliene, este încă un mister modul în care au murit în primul rând. S-au izbit de vreo parte a turbinei, au suferit de ”baro-trauma” ca urmare a diferențelor de presiune cauzate de mișcarea rapidă a paletelor, sau amândouă?
O echipă multidisciplinară de colaboratori au încercat să răspundă la această întrebare complexă prin efectuarea unor examinări veterinare amănunțite asupra carcaselor de lilieci colectate la Forward Energy Center, în sud-estul Wisconsin-ului, SUA. Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison, Universitatea din New Mexico, Departamentul de sănătate al statului New York și Laboratorul de Diagnostic Veterinar din Wisconsin, au găsit 41 de lilieci morți sub 29 de turbine de 1,5 MWatt. Pe lângă adunarea de informații demografice de bază despre animalele afectate, cercetătorii au supus fiecare liliac la o varietate de teste, printre care radiografii, necropsii și analize histologice. Ei au căutat urme de coliziune (leziuni și oase rupte), precum și răni provocate de baro-trauma (hernii, hemoragii și sânge în urechi).
Majoritatea liliecilor morți erau din speciile Lasiurus cinereus (41%) si Lasionycteris noctavigens (29%). S-au mai găsit Lasiurus borealis (15%), Eptesicus fuscus (10%) și Myotis lucifugus (5%). Multe (49%) erau femele, deși la un număr mare nu s-a putut identifica sexul. Prin inspectarea gradului de fuziune a oaselor și a dezvoltării gonadei, s-a determinat că toți liliecii afectați erau adulți.
Aproape 3/4 dintre lilieci aveau cel puțin un os rupt, iar unul avea 6 oase rupte. Cele mai comune răni erau fracturi ale oaselor aripilor; multe dintre acestea erau ”mărunțite” - oasele fuseseră zdrobite în multe bucăți. Alte părți ale corpului rupte includ craniul, omoplații, vertebrele lombare, coastele/sternul și pelvisul. Traumatismele interne erau des întâlnite, și includeau hernii, leziuni și hemoragii pulmonare. În plus, peste 1/3 dintre animale aveau hemoragii în și pe lângă urechea internă, iar unul avea membrana timpanului ruptă.
Cumulativ, aceste răni indică faptul că liliecii sunt afectați atât de turbine, cât și de condițiile atmosferice extreme create de paletele care se învârt. Locația anatomică a majorității rănilor sugerează că animalele au fost lovite fie de sus, de către paletele care coborau, fie de dedesubt, în timp ce acestea coborau; în alte cuvinte, animalele nu au izbit frontal de mașinării. Deși s-ar putea ca loviturile să fi precedat evenimentele baro-traumatice, rănind animalele și împiedicându-le să zboare din zona cu condiții de presiune inconfortabile pe lângă marginile paletelor, este de asemenea posibil ca liliecii să fi fost afectați de baro-trauma mai întâi, iar afectarea urechii interne să afecteze navigația, ducând la coliziune. În mod interesant, un experiment în care s-au aruncat lilieci nevătămați de la o înălțime de 91,44 m din vârful unei turbine arată că majoritatea liliecilor ar putea probabil supraviețui unei asemenea căderi fără multe răni. Această descoperire sprijină ipoteza conform căreia efectul combinat al dezorientării și rănirii face turbinele atât de periculoase pentru lilieci.
În timpul unor studii anterioare, s-a observat că liliecii supraviețuiau impactului inițial cu turbina, înainte de a se retrage altundeva, probabil pentru a muri. Aceasta înseamnă că mortalitatea liliecilor în parcurile eoliene este subestimată. În prezent există numai 2 tactici pentru prevenirea venirii liliecilor prea aproape de turbine: descurajări acustice și reducerea vitezei cu care se învârt paletele. Sperăm că metode adiționale vor fi dezvoltate în viitor pentru a preveni rănirea și moartea nu numai a liliecilor, ci a tuturor animalelor înaripate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu