2011-10-08

Glacio-speologie în ghețarul Morteratsch

Unul din puțurile explorate în timpul expediției (foto: Progetto Speleologia Glaciale)
În perioada 30 septembrie - 3 octombrie 2011 a avut loc o expediție glacio-speleologică având ca scop completarea cunoștiințelor despre carstul glaciar al ghețarului Morteratsch pe versantul elvețian al muntelui Piz Bernina. Tabăra, organizată de Progetto Speleologia Glaciale, s-a bucurat de participarea a 25 speologi din 10 grupuri speologice diferite proveniți din diverse regiuni ale Italiei.

Ca urmare a informațiilor adunate în cercetări anterioare, au fost explorate și documentate 9 cavități glaciare, cu o denivelare maximă de 60 metri. Rezultatul trebuie considerat ca unul important pentru că s-a reușit explorarea și documentarea puțurilor mai importante în același moment, dat fiind faptul că aceste cavități interconexiunile dintre ele pot suferi modificări semnificative într-un timp relativ scurt. Din păcate temperaturile ridicate în raport cu media din această perioadă a îngreunat explorările din cauza apei care fiind prea multă a forțat oprirea explorării pe anumite tronsoane. Reluarea explorărilor într-o perioadă în care circulația apei este mai redusă ar putea aduce rezultate mai bune.

Printre altele, a fost cercetat pentru prima dată ghețarul Pers, o limbă laterală ce alimentează ghețarul Morteratsch, deschizând pentru explorare o nouă zonă neluată în calcul până acum. Explorările au fost însoțite de o documentare video-fotografică amănunțită și de ridicările topografice realizate în cavitățile cele mai importante.

Sursa:

Niciun comentariu: