2011-10-11

Peștera Sarma devine cea de-a doua din lume ca adâncime

Masivul Arabika, Abhazia, Georgia (foto: Google maps)

Expediția, recent încheiată, din peștera Sarma din masivul Arabika, Caucazul de vest a avut ca rezultat creșterea denivelării cunoscute de la -1570 metri la -1760 metri făcând ca aceasta să devină a doua ca adâncime din lume.

Expediția condusă de Pavel Rudko s-a desfășurat în perioada 1 septembrie - 7 octombrie 2011. Ramura principală a sistemului a fost explorată până la -1760 metri după ce s-a reușit depășirea unui meandru îngust la baza vechiului terminus. Au fost explorate de asemenea și numeroase pasaje laterale și ascendente ale peșterii. În același timp expediția a avut ca scop realizarea măsurători sistematice de temperatură precum și prelevarea de probe biospeologice și microbiologice.

Cu această nouă denivelare, Sarma a depășit cu puțin sisetmul Illjuzia-Mezhonnogo-Snezhnaya (-1753 metri), aflat în masivul Bzybsky, dar se situează doar pe locul doi după avenul Krubera (-2191 metri) din același masiv. Așadar, Caucazul de vest găzduiește primele trei peșteri din lume ca adâncime, două aflate în masivul Arabika și una în masivul Bzybsky.

Un raport preliminar aa expediției (în limba rusă) poate fi găsit la [1], iar detalii despre geologia, hidrogeologia și localizarea peșterilor din masivul Arabika sunt prezentate în [2].

Surse:
[2] A.B. Klimchouk, G.V. Samokhin, Y.M. Kasian. The deepest cave in the world in the Arabika massif (Western Caucasus) and its hydrogeological and paleogeographic significance. Proceedings of the 15th International Congress of Speleology, 2009

Niciun comentariu: