2011-10-16

Întâlnirea speologilor scafandri din România

Izbucul Tăuz (foto: Christian Ciubotărescu)

În perioada 7-9 octombrie 2011 a avut loc o întâlnire a speologilor scafandri din România. Întâlnirea a fost organizată de echipa Speosub și a fost găzduită de cabana Tăuz, în apropierea comunei Gârda de sus, județul Alba. O astfel de întâlnire cu un număr mare de participanți din rândul scafandrilor speologi nu a mai avut loc în țara noastră de mai bine de 25 de ani.

Întâlnirea nu a avut ca scop doar crearea unui cadru pentru discuții astfel că s-au realizat o serie de scufundări în izbucurile din zonă. Dintre rezultatele scufundărilor amintim: înlocuirea firului ghid în izbucul Tăuz pentru primul sifon, reatingerea terminusului din 2009 și prospectare în peștera Gura Apei, a fost plonjat izbucul Coliba Ghiobului (fără a fi depășit), s-a inspectat starea firului ghid din Cotețul Dobreștilor până la adâncimea de 47 de metri.

Seara a fost folosită pentru discuții și schimburi de experiență abordându-se subiecte variate, de la aparatele cu circuit închis până la promovarea speologiei subacvatice în România.

La întâlnire au participat speologi scafandri din București, Hunedoara și Cluj, dar și invitați speciali din rândul speologilor ne-scufundători.

Sursa:

Niciun comentariu: