2011-09-30

Mușchii ultrarapizi ajută liliecii să emită ultrasunete

Liliacul lui Daubenton - Myotis daubentonii - în timpul vânătorii (foto: Lasse Jakobsen & Coen Elemans)

Sunetele emise de liliecii care se hrănesc cu insecte sunt produse de un set de mușchi foarte rapizi localizați în laringele liliacului, făcând ca specia lor să fie prima dintre speciile de mamifere cunoscută pentru mușchii rapizi, care au mai fost întâlniți doar la anumiți șerpi și pești [1]. În clipul de mai jos poate fi văzut liliacul lui Daubenton filmat în timpul unui atac aerian asupra prăzii (încetinit de zece ori).


Liliecii emit sunete, care au o înălțime așa de mare încât oamenii nu le pot auzi, cu o viteză mai mare de 190 sunete emise pe secundă (aproximativ un sunet emis la fiecare 6 milisecunde). Un grup de cercetători au vrut să afle ce anume împiedică liliecii să emită sunete mai repede de atât. Au ales să studieze lilieci din săecia Myotis daubentonii într-o încăpere cu microfoane supersensitive. Au folosit microfoanele pentru a măsura intervalul de timp necesar pentru ca ecourile să se întoarcă de la prada liliacului, pentru a vedea cât de frecvent ar putea să emită sunete înainte ca sunetele să se suprapună. Măsurătorile au arătat că ecoul se întoarce la liliac în aproximativ o milisecundă, deci pentru a suprapune sunetele ar trebui ca liliecii să emită cel puțin 400 sunete pe secundă.

În continuare au testat performanța mușchilor care controlează corzile vocale ale liliecilor, aflând că mușchii nu sunt capabili să producă mai mult de 190 de contracții pe secundă. Acești mușchi ai liliecilor se contractă aproximativ de 100 de ori mai rapid decât mușchii unui picior uman și reprezintă primul set de mușchi super rapizi descoperiți la mamifere.

Articolul cu rezultatele cercetărilor apare în volumul din 30 septembrie al jurnalului Science [2].

Sursa:
[2] Coen P. H. Elemans, Andrew F. Mead, Lasse Jakobsen, John M. Ratcliffe. Superfast Muscles Set Maximum Call Rate in Echolocating Bats. Science, 30 September 2011.

Niciun comentariu: