2011-09-23

În avenul Berger pe urmele lui Fernand Petzl

În avenul Berger (foto: Serge Caillaut via petzl.com)

În perioada 1-6 august 2011, cățărători și alpiniști din echipa Petzl au fost inițiați în tainele speologiei în avenul Berger.

Speologia legată de numele Petzl are o istorie lungă. În anii '50, Fernand Petzl a jucat un rol foarte important în explorarea multor peșteri din zona Vercors, Franța, concepând și producând echipament care au ajutat la realizarea unor mari descoperiri. În 1955, a făcut parte din echipa legendară care a ajuns pentru prima dată adâncimea record de -1000 metri în avenul Berger.

Pentru a merge pe urmele lui Petzl, Phil Bence, speolog activ și membru al echipei Petzl, împreună cu Florence Guillot și Guillaume Capgras și în colaborare cu speologi din clubul lor, SSAPO Ariège, au venit cu ideea organizării unei întâlniri la Berger. Scopul întâlnirii era urmarea pașilor lui Fernand 50 de ani mai târziu.

Cu echipa formată, s-a stabilit tabăra de bază în Lans en Vercors. O primă coborâre s-a făcut până la -500 metri pentru a vedea dacă toată lumea se simte confortabil și pentru a realiza o serie de fotografii. Odată trecut acest pas, atenția echipei a trecut la atingerea punctului final la -1122 metri.

Pe data de 4 august au pornit din nou, de data aceasta cu scopul de a ajunge la sifonul terminal. După aproximativ opt ore echipa era la sifon. După celebrarea reușitei cu o sticlă de Mouton-Cadet 2008 echipa a pornit pe lungul drum spre suprafață ieșind din aven aproximativ 20 de ore mai târziu.

Fotografiile realizate cu această ocazie pot fi vizionate pe flickr. Un film realizat cu secvențe filmate cu aceeași ocazie va fi prezentat la evenimentuș Rencontres du cinéma de montagne de Grenoble pe data de 15 noiembrie 2011 după care va fi postat exclusiv pe site-ul petzl.

Sursa:

Niciun comentariu: