2011-09-24

Un cer înstelat în subteran: Coleoptere bioluminescente

Sub bolta luminată (foto: www.dailymail.co.uk)
La o primă privire ar părea că turiștii se află sub bolta înstelată a cerului. Totuși poza alăturată a fost făcută la 45 de metrii sub pământ într-un întuneric absolut luminat doar de mici vietăți bioluminescente.

Peșterile de la Waitomo, Noua Zeelandă, sunt casă pentru sute de mii de coleoptere care luminează galeriile ca o mulțime de steluțe albastre.

Peșterile oferă un spațiu perfect pentru înmulțirea micilor viețuitoare care profită de acest mediu întuneca în care lumina pe care o emit atrage atenția. Stând agățate în tavan firele pe care le folosesc pentru hrănit prind muște și musculițe ce ajung în peșteră de-a lungul râului subteran.

Potrivit unei legende Maori, lacul Te Anau, aflat în peșteră, a fost creat de o soție necredincioasă. Te Horo, un șef de trib Maori, a descoperit un izvor sacru în zonă și i-a spus soției despre descoperire punând-o să jure că va păstra secretul. Dar când căpetenia Te Horo a plecat într-o călătorie, soața sa și-a dus amantul la izvor. În momentul în care chipul acesta s-a reflectat în apele izvorului, un torent nimicitor a izbucnit înecând satul și formând lacul Te Anau.

Peșterile de la Te Anau au rămas pierdute în legendă până când exploratorul Lawson Burrows a pornit în căutarea lor în anul 1948. El a desciperit un curs de apă ce izvora dintre stânci. Intrând pe sub apă a reușit să părundă ăntr-o peșteră incredibilă luminată de micile coleoptere.

Admirând capcanele luminate (foto: www.dailymail.co.uk)

Sursa:

Niciun comentariu: