2011-09-25

Unii lilieci trag cu urechea pentru a învăța să vâneze

Liliacul brun mare - Eptesicus fuscus (foto: BBC Nature)
Liliacul brun mare învață să vâneze trăgând cu urechea la sunetele emise de alți lilieci, potrivit unor studii recente [1].

O echipă de cercetători din Universitatea din Maryland, SUA, a urmărit zborul liliecilor dintr-o încăpere în timp ce vânau un vierme suspendat printr-un fir legat de tavan. Ei au observat că liliecii tineri zuburau alături de cei "experimentați" - care încercau să găsească viermele - au învățat repede să găsească singuri hrana.

Experimentul a constat în antrenarea inițială a unui grup de lilieci prin schimbarea repetată a poziției viermelui. Au fost aduși apoi lilieci tineri, neexperimentați care au fost împărțiți în două grupe. Un grup a fost introdus în aceeași cameră cu liliecii experimentați, iar celălalt într-o cameră fără alți lilieci.

După un timp, liliecii care au fost lăsați să zboare cu indivizi experimentați au fost puși singuri întro încăpere. Astfel s-a observat că din grupul liliecilor ce au zburat cu alții mai experimentați aproape toți au reușit să găsească prada pe când nici unul din cel de-al doilea grup nu a găsit viermele.

Resultatele au fost publicate în jurnalul Animal Behaviour [2], fiind prima lucrare care arată că liliecii din specia Eptesicus fuscus ascultă în mod activ sonarul altor indivizi pentru a învăța să vâneze. Acest comportament social de învățare este important pentru multe mamifere dar nu a fost demonstrat până acum la lilieci.

[2] Genevieve Spanjer Wright, Gerald S. Wilkinson, Cynthia F. Moss, Social learning of a novel foraging task by big brown bats, Eptesicus fuscus. Animal Behaviour, 2011.

Niciun comentariu: