2011-09-18

Povestea supraviețuirii omului de neanderthal întipărită în peșteri din Jersey

La Cotte de Saint Brelade (foto: Man vyi, Wikipedia)

Omul de Neanderthal a supraviețuit în Europa mai multor ere glaciare și a dispărut abia acum 30.000 ani. Situl arheologic La Cotte de Saint Brelade, din Jersey, Marea Britanie, dovedește că locația a fost utilizată aproape continuu pe o perioadă de un sfert de milion de ani, sugerând un succes considerabil în adaptarea la schimbările climatice și de peisaj, înainte de sosirea lui Homo sapiens.

Râpa din La Cotte a păstrat colecția cea mai prolifică de tehnologie neanderthaliană din nord-vestul Europei, incluzând pester 250.000 de unelte din piatră.

Sistemul de peșteri prăbușit din La Cotte conține sedimente glaciare intacte ce cuprind o perioadă de un sfert de milion de ani, evidențiind o secvență detaliată a ocupației omului de Neanderthal și abandonări ocazionale, pe fundalul schimbărilor climatice.

La Cotte arată mai mult decât indicii despre comportamentul oamenilor de Neanderthal, arată că generație după generație neanderthalienii au revenit în aceași loc în diverse condiții climatice. La acea vreme Jersey era legată de continentul european iar La Cotte era o peșteră ce permitea ocuparea.

Oamenii de Neanderthal au abandonat situl în timpul celor mai reci perioade glaciarecând mare parte din Marea Britanie era înghețată. Înțelegerea felului în care reacționau la instalarea acestor perioade reci va permite arheologilor o mai bună înțelegere a limitelor de toleranță a omului de Neanderthal.

Situl amintit se află în atenția arheologilor de mai bine de 100 de ani și cercetătorii cred că îi așteaptă încă noi descoperiri.

Sursa:

Niciun comentariu: