2011-09-19

Saliva de liliac, tratament pentru victimele atacurilor cerebrale

Liliacul vampir comun - Desmodus rotundus (foto: Wikipedia)
Cercetări recente arată că saliva liliecilor vampiri, care se hrănesc cu sângele animalelor, poate salva viețile celor predispuși la atacuri cerebrale. Saliva acestora conține un compus care poate subția sângele și ar dizolva cheagurile de sânge de pe creier.

În acest moment, marea majoritate a atacurilor cerebrale trebuie tratate cu substanțe care ajută la înlăturarea cheagurilor de sânge în termen de patru ore de la atac, pentru un tratament eficient. Un medicament drivat din proteine extrase din saliva liliecilor poate avea același efect timp de nouă ore.

Cercetătorii care au realizat studiul spun că medicamentul produs reprezintă cel mai mare avans în tratamentul atacurilor cerebrale din ultimul deceniu. O diferență semnificativă este în faptul că medicamentul, denumit Desmoteplase, poate fi administrat pacienților în timpul somnului.

Doctorii din University Hospital of North Staffordshire sunt printre primii din Marea Britanie care au testat saliva liliacului vampir. Testele se află în stadiu incipient, dar dacă totul decurge bine ar putea să fie utilizat la scară largă în aproximativ trei ani.

Secții din Newcastle, Londra, Bournemouth, Glasgow, Liverpool și Exeter se află printre cele mai mult de 40 de spitale care participă la acest studiu internațional ce implică aproximativ 400 de pacienți.

Articolul publicat inițial: Vampire Bat Salivary Plasminogen Activator (Desmoteplase) Inhibits Tissue-Type Plasminogen Activator-Induced Potentiation of Excitotoxic Injury.

Niciun comentariu: