2011-09-08

Urme ale tigrului tasmanian descoperite într-o peșteră din Australia

Urmele tigrului tasmanian conservate în argila din Jewel Cave (foto: Augusta Margaret River Tourism Association)

Cercetătorii au descoperit urme ale tigrului tasmanian (Thylacinus cynocephalus), acum extinct, în argila din Jewel Cave, Augusta.

Descoperirea a fost făcută accidental în timpul recoltării unor probe de apă într-o zonă mai puțin vizitată a peșterii. Imagini cu amprentele tigruluio tasmanian împreună cu alte poze nepublicate cu amprente descoperite cu 20 de ani în urmă vor fi expuse la peșterile din Augusta.

Dungat ca un tigru și dotați cu fălci puternice care se puteau deschide până la un neobișnuit unghi de 120 grade, tigri tsmanieni erau de dimensiunea unui câine ciobănesc australian și unul din cele două marsupiale care prezintă marsupiu la ambele sexe.

Tigrul tasmanian, Thylacinus cynocephalus (foto:E. J. Keller, Wikipedia)
Conform declarațiilor date de descoperitor, urme ale tigrului tasmanian nu au mai fost descoperite până acum în altă peșteră din Australia. Ele sunt întipărite pe o argilă moale, care se poate dezintegra ușor. Cercetătorii ezită să faca un mulaj al urmelor temându-se că ar putea să le distrugă. În anii '60 au fost descoperite oase de tigru tasmanian în apropierea locului în care au fost descoperite urmele.

Specia vâna canguri de-a lungul continentului australian până în secolul 20 când vânatul excesiv, introducerea unor noi boli și a câinilor dingo au dus la dispariția speciei. Ultimul tigru tasmanian aflat în captivitate a murit pe data de 7 septembrie 1936.

Sursa:
Thylacine footprints found in WA's Augusta Jewel Cave

Niciun comentariu: