2011-09-18

Expediție în Slovenia, Izgubljeni Raj 2011

Luna trecută a luat sfârșit o expediție de o lună în Tolminski Migovec, Slovenia. Expediția, ce a avut loc între 15 iulie și 15 august, a avut ca participanți 20 de speologi din Imperial College Caving Club și Jamarskaja Sekcija PDT.

Scopul expediției a fost continuarea explorărilor în avenul Vrtnarija, unde eforturile depuse în expediția din 2010 a dus la descoperirea a 2,2 kilometri de galerii noi, aflate la peste 500 metri în adâncime. Astfel, la începutul expediției din acest an, sistemul Vrtnarija avea o dezvoltare de 8796 metri și o denivelare de 807 metri [2]. Expediția din acest an a fost numită Izgubljeni Raj 2011 (Paradisul Pierdut) datorită cristalelor descoperite cu ocazia expediției precedente [1].

Datorită numărului mai mic de participanți la expediție nu s-a putut contribu prea mult la explorarea sisemului Kavkna Jama și nu s-a reușit joncțiunea sistemelor Migovec și Vrtnarija. La -550 s-a instalat ca și în anul trecut o tabără, compusă din patru persoane, pentru continuarea explorărilor. Datorită progresului realizat, echipa a ajuns curând să parcurgă un traseu de câteva ore doar pentru a ajunge de la tabără la zona explorată.
 
Eforturile speologilor au fost îngreunate de vremea nefavorabilă. Începutul expediției a fost urmat de o ploaie torențială ce a durat 48 de ore, iar în finalul expediției a fost însoțit de o furtună de zăpadă. Au fost și două perioade de câte 36 ore în care tabăra subterană a fost izolată de suprafață din cauza nivelului ridicat al apei. Cu toate acestea, expediția a fost un succes aducând 2229 metri de galerii noi, mărind dezvoltarea totală a avenului la 11025 metri  și adâncimea la 888 metri.

Harta sistemului Vrtnarija în urma expediției Izgubljeni Raj 2011


Mai multe informații despre expediție, un raport complet și o galerie foto pot fi găsite pe site-ul dedicat expediției, Izgubljeni Raj 2011.

Surse:
[1] Izgubljeni Raj 2011: An Expedition to Tolminski Migovec
[2] Migovec 2011

Niciun comentariu: