2011-09-23

Colecție impresionantă de fosile în trei peșteri australiene

Pasăre fosilizată (foto: Clay Bryce, WA Museum)

Un bogat zăcământ de fosile vechi de până la un milion de ani a fost descoperit în trei peșteri de sub Platoul Nullarbor, Australia. Palaeontologii s-au întors luna trecută din a cincea lor expediție în cele trei peșteri: Last Tree, Flight Star și Leaena's Breath, de unde au colectat în jur de 100000 oase în vizitele anterioare.

Peșterile descoperite în anul 2002 conțineau multe schelete complete ale unor specii extincte ale megafaunei terestre care pur și simplu "zăceau" pe planșeul peșterilor.

Una din cele mai impresionante descoperiri este un schelet aproape complet de Thylacoleo carnifex, leul marsupial - un animal preistoric de dimensiunea unui leopard, dar construit ca un urs și având abilitatea de a sta în două picioare ca un cangur. Avea în dotare gheare mari și una din cele mai puternice mușcături din rândul mamiferelor cunoscute.

Până în prezent s-au descoperit 11 schelete de Thylacoleo precum și ale altpr animale: canguri de copac, urș koala, lup marsupial, wombat uriaș, un număr mare de păsări, canguri giganți, Procoptodon, specii mai mici cangur, și multe altele. O listă completă cu speciile descoperite până acum poate fi consultată pe site-ul Western Australian Museum.

Cercetătorii spun că peșterile au acționat pe post de capcane capturând animale picate prin intrare și care nu au mai reușit să iasă. Într-una din expedițiile anterioare cercetătorii au salvat două păsări vii care ajunse în peșteri umblau dezorientate.

Dintre toate speciile descoperite, cel puțin opt au fost confirmate ca specii noi, dar numărul ar putea să crească la 15 sau chiar 20 de specii noi pe măsură ce se analizează oasele. Cercetările au fost finanțate parțial și de National Geographic.

O serie de poze din timpul ultimei expediții pot fi văzute aici.

Sursa:

Niciun comentariu: