2011-09-25

Cum să zbori printr-un munte

Avioane sovietice SU-27 în timpul spectacolului acrobatic din 2006
Peștera Tianmen este un pod natural raportat ca fiind podul natural situat la cea mai mare altitudine (1520 metri). Deși este un pod natural, localnicii îi atribuie denumirea de peșteră. Explicația vine din faptul că există consemnări istorice care menționează o prăbușire masivă a falezei calcaroase în anul 263. Acest eveniment a transformat peștera într-o arcadă/pod natural. Înainte de prăbușire muntele purta denumirea de Songliang denumire care a fost schimbată mai apoi în Tianmen care înseamnă sacru.

Portalul din munte are o înălțime de 131.5 metri și o lățime de 57 metri. Se află în apropiere de orașul Zhangjiajie în vestul provinciei Hunan, China și face parte din patrimoniul UNESCO.

În ceea ce privește zburatul, se pare că multe persoane au fost fascinate de ideea de a zbura prin munte. AStfel în 1999 un grup de piloți acrobați au realizat un spectacol de acrobație zburând și prin arcadă. Spectacolul a fost televizat și a atras o mare audiență. Pe data de 17 martie 2006, cinci avioane de vânătoare rusești SU-27 au trecut și ele în zbor prin arcadă [1].

Dar iată că cineva s-a decis să zboare prin deschiderea în munte fără vre-un aparat de zbor. Jeb Corliss a trecut prin munte folosind un wingsuit devenind primul om care zboară astfel prin Peștera Tianmen Cave sărind dintr-un elicopter ce l-a purtat până  la 1830 de metri deasupra podului [2]. Puteți vedea mai jos filmulețul cu zborul reușit.




Surse:
[1] Gateway to Heaven - Tianmen Cave, China
[2] Jeb Corliss Flies Through Tianmen Mountain Cave (Video)

Niciun comentariu: