2011-09-17

Sistemul Pozo Azul atinge 9685 metri

Scafandru în Pozo Azul (foto: Speleo Limburg)
O echipă internațională de scafandri a continuat anul acesta explorările în sistemul Pozo Azul din Spania. Echipa formată din scafandri britanici, spanioli și olandezi au reușit să depășească punctul terminus al expediției din anul trecut.

De-a lungul celor 15 zile ale expediției au reușit să adauge 500 metri de galerii noi la harta peșterii ducând astfel dezvoltarea peșterii la 9685 metri din care 9135 metri sunt submerși. Se atinge astfel un nou record mondial în ceea ce privește distanța parcursă de scafandri în subteran.

Harta Pozo Azul 2010

Un grup de scafandri a reușit să depășească cel de-al treilea sifon (după aproximativ 260 metri de punctul terminus din 2010) și au urmat cursul subteran pe o distanță de aproximativ 180 metri până la un nou sifon, sifonul 4. Noua secțiune de pasaj neinundat este dificil de parcurs datorită muchiilor ascuțite de rocă și a celor 27 de cascade având o denivelare totală de 10 - 15 metri. Sifonul 4 rămâne nescufundat datorită dificultăților întâmpinate în transportul echipamenului prin pasajul accidentat. Punctul terminus a fost atins de patru scafandri: Jason Mallison, John Volanthen, Rick Stanford și René Houben.

Poze din expediție pot fi văzute pe pagina de facebook dedicată expediției împreună cu o galerie cu pozele  participanților.

Soursa: Karst Worlds

Niciun comentariu: