2011-09-26

Astronauții învață speologie

Astronauții în peșteră (foto: Agenția Spațială Europeană)

O echipă formată din cinci astronauți (Tim Peake din Marea Britanie, Thomas Pesquet din Franța, Randolph Bresnik de la NASA, Norishige Kanai din Japonia și Sergey Ryzhikov din Rusia) au încheiat de curând (21 September 2011) un stagiu de pregătire în speologie. Astronauții au petrecut o săptămână învățând, lucrând și locuind în subteran. Stagiul a fost organizat de Agenția Spațială Europeană pentru a pregăti astronauții pentru misiuni spațiale.

Cursurile de speologie reprezintă o nouă provocare pentru astronauți. Îzolarea față de lumea exterioară cu intimitate limitată, noile provocări tehnice și comfortul limitat prezintă o serie de probleme psihologice pentru cei implicați. Utilizarea luminii artificiale în întuneric constant alterează percepția timpului și a culorilor. Odată cu pierderea percepției asupra timpului poate fi afectat ritmul cicardian circadian și programul de odihnă.

Asemănător misiunilor spațiale de lungă durată, rutina zilnică a cursanților este organizată după un orar, hotărât de două ori pe zi prin telefon cu echipa de suport de la suprafață.

Sarcinile misiunii includ cartarea, fotografierea și prelevarea de probe geologice și microbiologice. Rezultatul antrenamentelor ar putea furniza materiale utile cercetătorilor care studiază peșterile.

Cei cinci astronauți se află în acest moment în perioada de debriefing similar unei misiuni spațiale reale. Mai jos puteți viziona și un material video despre antrenamentul astronauților.


Sursa:

Niciun comentariu: