2011-09-03

Roboți pentru explorarea peșterilor de pe Lună

Sondă pentru explorarea peșterilor de pe Lună (foto: Astrobotic.net)
În primele milenii după formarea Lunii erupțiile vulcanice și râurile de magmă alcătuiau singura priveliște ce putea fi admirată pe Lună. La fel ca pe Pământ, odată cu încetarea cursurilor de lavă, exteriorul acestora s-a răcit, dar materia încinsă din interior a continuat să curgă dând naștere tuburilor de lavă. Se estimează că astfel de peșteri vulcanice sunt foarte răspândite pe Lună.

Se crede că văile înguste observate pe Lună sunt tuburi de lavă prăbușite. Secțiunile în care aceste văi sunt întrerupte ar putea să fie porțiuni neprăbușite ale acestor tuburi de lavă. Totuși, sondele care orbitează Luna nu au reușit să găsească intrări în aceste secțiuni neprăbușite.

Cu ajutorul camerelor foto montate pe sonde, au fost însă identificate trei puțuri imense care par să coboare înspre astfel de peșteri vulcanice. Două din acestea se află pe partea apropiată a Lunii, iar al treilea pe partea depărtată care este mai greu de vizitat. Astrobotic Technology Inc., fondată în Institutul de Robotică a Universității Carnegie Mellon în 2008, pregătește o expediție într-unul din puțurile din partea apropiată a Lunii, în apropiere de dealurile Marius. Acest puț are un diametru de 45 metri și o adâncime aproximată de 32 de metrii. Lunar Reconnaissance Orbiter a realizat patru imagini cu această întrare incluzând și una laterală care  pare să confirme existența unui pasaj subteran.

Astrobotic construiește un robot care va vizita puțul. În primă fază, modulul lunar va zbua deasupra deschiderii și va începe construirea unui model 3D utilizând instrumentele de navigație. În continuare, robotul va parcurge un traseu în jurul puțului, cercetând înteriorul la anumite intervale de timp pentru realizarea unei hărți mai detaliate a pereților și a planșeului. Dacă fondurile vor fi suficiente, expediția va include și un micro-rover capabil să coboare în puț. Se iau in considerare soluții care prevăd rapelul micro-rover-ului în puț pe un cablu suficient de rezistent a high-strength și chiar realizarea unui robot suficient de solid ca să reziste unui salt în puț (ar putea să supraviețuiască unei căderi de 32 metri cu o valoare a gravitației la o șesime din cea de pe Pământ) [1].

Cercetările realizate de Astrobotic sunt finanțate de NASA, iar expediția pe Lună este prevăzută să înceapă cândva în intervalul decembrie 2013 - iulie 2014 [2].

Surse:

Niciun comentariu: