Schema peșterii artificiale (foto: www.nature.org) |
Sindromul nasului alb care afectează de câțiva ani populațiile de lilieci din America de Nord este în continuare în atenția cercetătorilor. Se caută, în continuare, soluții pentru a opri răspândirea ciupercii care cauzează boala. Una din aceste soluții, propusă pentru implementare în statul Tennessee din SUA, presupune construirea unei peșteri artificiale în încercarea de a muta liliecii din mediul lor normal într-unul mai steril.
Proiectul pilot - propus de The Nature Conservancy în partenereriat cu University of Tennessee Knoxville și Bat Conservation International - va implica realizarea unei peșteri artificiale cu pereți care să imite calcarul natural dar care să poată fi dezinfectați ușor cu ajutorul unor agenți antifungici. Peștera artificială urmează să fie construită lângă o peșteră existentă care adăpostește o colonie de lilieci în speranța că aceștia își vor schimba locuința. Ciuperca este susceptibilă la o serie de factori precum căldura și agenții antifungici dar aceștia nu pot fi utilizați împotriva ei într-o peșteră adevărată pentru că ar putea distruge și alte forme de viață.
Este încă prea devreme pentru a știi dacă proiectul va avea succes, dar în caz afirmativ va fi cu siguranță implementat la scară largă pentru eradicarea bolii.
Sursa:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu