2011-11-29

Expediție în avenul Renejevo

(foto: Franci Gabrovšek)

În perioada 9-13 noiembrie 2011, o echipă formată din 22 speologi au participat la o expediți în avenul Renejevo din Slovenia. Expediția a vut drept scop continuarea explorărilor în aven prin abordarea sifonului terminal cu ajutorul unui scafandru sau găsirea unei alternative de ocolire a acestuia precum și continuarea explorării pe activ.

Prima provocare a expediției a fost găsirea unui scafandru care să poată face față efortului necesar pentru a ajunge la sifon iar mai apoi pentru a se scufunda în el. În cele din urmă a fost ales Matt Covington, membru al DZRJL.

În prima parte a expediției s-au înlocuit 100 metri de coardă din echiparea existentă a avenului și s-a stabilit un bivuac permanent pe galeria activă. Mai apoi au fost transportate, pe rând, până la bivuac echipamentele necesare pentru scufundare și explorare.

În data de 11 noiembrie echipa subterană a avansat pe pasajul activ până la sifon. Aici Matt s-a scufundat până la o adâncime de 10 metri și a parcurs o distanță de 30 metri pe orizontală. Sifonul continuă în adâncime fiind intersectat pe parcurs de un horn. După revenirea scafandrului s-au mai cercetat câteva galerii laterale în căutarea unei căi de scurtcircuitare a sifonului. A urmat apoi lungul drum de întoarcere la suprafață.

Speologii plănuiesc deja o nouă scufundare în care speră să se apropie mai mult de sifonul din sistemul Boka aflat la aproximativ 3 kilometri. Așadar, explorările adevărate ale pasajelor submerse din munții Kanin sunt doar la început.

Sursa:

Niciun comentariu: