Un cârlig de pescuit realizat dintr-o scoică (scara este în milimetri) (foto: nature.com) |
Cel mai vechi cârlig de pescuit din lume a fost descoperit într-o peșteră din Timorul de Est, împreună cu alte dovezi ale faptului că omul modern pescuia în apele oceanului încă de acum 42.000 ani [1].
Descoperirile făcute într-o peșteră cunoscută sub denumirea de adăpostul Jerimalai în nordul insulei au fost publicate într-un articol din jurnalul Science [2].
Sue O'Connor, arheolog al Universității Naționale Australiene din Canberra, și colegii ei au descoperit două cârlige de pescuit realizate din scoici. Unul din ele a fost datat ca având o vechime de aproximativ 11.000 ani iar celălalt o vechime de 23.000 - 16.000 ani — primul exemplu de manufacturare a unui cârlig de pescuit.
Până acum cele mai vechi cârlige cunoscute au fost asociate cu începutul agriculturii, care în sud-estul Asiei a avut loc acum 5.500 ani.
În aceeași locație au fost descoperite peste 38.000 de oase de pește, dintre care cele mai vechi datează de acum 42.000 ani. Dintre speciile identificate marea majoritate viețuiau în ocean, oferind dovada că omul pescuia, încă din acele vremuri, departe de țărm. Printre speciile identificate se regăsesc tonul, rechini și pisici de mare.
Sursa:
[2] Sue O’Connor, Rintaro Ono, Chris Clarkson. Pelagic Fishing at 42,000 Years Before the Present and the Maritime Skills of Modern Humans. Science, 25 noiembrie 2011.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu