2011-11-04

Drumurile publice alungă liliecii

Un nou studiu arată efectele pe care le au drumurile publice asupra activității și densității liliecilor [1]. Rezultatele publicate luna aceasta în Journal of Applied Ecology [2] afirmă că efectele pe care le au drumurile publice se resimt și la distanțe considerabile de acestea, activitatea liliecilor fiind de până la trei ori mai scăzută lângă drum decât la 1.6 kilometri de acesta.

Măsurătorile efectuate s-au concentrat pe secțiuni neiluminate a autostrăzii M6 din Cumbria, nordul Angliei, care este străbătută de 30000 până la 40000 vehicule pe zi. Au fost străbătute 20 de rute perpendiculare pe autostradă, cu opriri intermediare, până la o distanță de 1.6 kilometri de autostradă. Cu ajutorul detectoarelor ultrasonice, au fost înregistrate sunetele emise de liliecii aflați în zonă pentru a folosi la determinarea nivelului activității liliecilor precum și la identificarea diferitelor specii.

Au fost înregistrate aproape 3500 "strigăte" de liliac și s-au identificat trei grupuri principale de lilieci: Pipistrellus, Myotis și Nyctalus. S-a observat că activitatea liliecilor crește pe măsură ce crește distanța față de drum.

Pentru a reduce impactul asupra faunei, noile drumuri sunt proiectate deseori cu structuri cum ar fi podul pentru lilieci care ar trebui să permită traversarea, în siguranță, a animalelor. Din păcate, nu există prea multe dovezi cu privire la eficiența acestor măsuri.

Surse:
[1] Roads are detrimental to Europe's protected bats, new study finds
[2] Anna Berthinussen, John Altringham. The effect of a major road on bat activity and diversity. Journal of Applied Ecology, 1 noiembrie 2011.

Niciun comentariu: