2011-11-11

Unelte din epoca de piatră descoperite în peșteri din India

Imagini reprezentând uneltele descoperite

O echipă de arheologi a excavat și inventariat o adevărată colecție de unelte de piatră în peșteri din districtele Bastar și Dantewada din India centrală [1], descoperirea indicând faptul că zona era locuită încă de acum 50000 ani.

Printre unelte, descrie într-o lucrare publicată în ultimul număr al jurnalului Current Science [2], se numără o serie de topoare, unelte de despicat și de tocat similare celor descoperite în alte regiuni din Asia și Europa în timpul perioadei Paleolitice. Descoperirile au fost făcute de antropologi și arheologi de la Indira Gandhi National Tribal University din Amarkantak, Madhya Pradesh, și Universitatea Pandit Ravishankar Shukla, Raipur din Chhattisgarh în timpul săpăturilor realizate în perioada decembrie 2008 - ianuarie 2009.

Au fost identificate 13 situri cu potențial, dintre care o serie de peșteri, în cele două regiuni studiate, dar din cauza tensiunilor politice și sociale din zonă, nu au putut fi cercetate în amănunt. Arheologii consideră că zona Bastar are nevoie de o studii paleoantropologicice și archeologice aprofundae pentru a scoate la iveală toate informațiile pe care le deține despre strămoșii noștri.

Surse:
[2]Anek Ram Sankhyan, Laxmi Narain Dewangan, Ranju Hasini Sahoo, Rana Chakravarty, Rabin Chatterjee. Early prehistoric signatures of man in Bastar region, Central India. Current Science, Vol. 101, Nr. 9, 10 noimbrie 2011.

Niciun comentariu: