2011-11-28

Filmările pentru Expendables 2 au gonit liliecii

Peștera Devetashka (foto: www.prana.com)

Populația de lilieci din Peștera Devetashka, Bulgaria, a fost redusă la 25% datorită filmărilor realizate în peșteră pentru filmul The Expendables 2, potrivit unui zoolog bulgar.

Filmările din peșteră au afectat habitatul liliecilor prin instalarea recuzitei, tăierea vegetației, și de asemenea prin prezența constantă a unui număr mare de oameni împreună cu zgomotele generate de aceștia. După terminarea filmărilor s-a efectuat o numărare a indivizilor din colonia de hibernare. În acest moment sunt în jur de 8.000 lilieci în Peștera Devetashka, în timp ce anul trecut erau în jur de 30.000.

Conform cercetătorului Nikolay Simov de la Centrul pentru Studiul și Protecția Liliecilor din cadrul Academiei Bulgare de Științe afirmă că au fost încălcate atât legea bulgară referitoare la biodiversitate cât și înțelegerea privind conservarea populațiilor de lilieci din Europa, și că inspectoratul regional de mediu a permis filmprile în peșteră fără a avea autoritatea necesară pentru emiterea unui astfel de permis.

Ecologiștii alarmează ca producătorii unui alt film au planificat să filmeze secvențe în aceeași peșteră dar de data aceasta se vor opune mai vehement.

Sursa:

Niciun comentariu: