Un studiu recent al craniilor de liliac colectate de o echipă internațională de biologi oferă câteva răspunsuri în ceea ce privește evoluția deferitelor specii [1].
Pentru realizarea studiului au fost colectate date despre dieta, forța mușcăturii și forma craniului în cadrul unei familii de lilieci din "Lumea nouă". Folosind tehnici statistice moderne au fost documentate schimbările survenite în rata de evoluție a anumitor trăsături și a numărului de specii de-a lungul timpului.
Cercetătorii au descoperit astfel că apariția unei forme noi de craniu în Lumea nouă, acum aproximativ 15 milioane de ani, a dus la o explozie a numărului speciilor de liliac. Noua formă permitea chiar și liliecilor mici să producă o muscătură suficient de puternică pentru a consuma fructe tari. Numărul de specii noi a crescut pe măsură ce noua formă a avoluat, acest grup de lilieci incluzând o cantitate mai mare de fructe în dietă.
Articolul cu rezultatele cercetărilor a fost publicat în jurnalul Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences [2].
Surse:
[2] Elizabeth R. Dumont, Liliana M. Dávalos, Aaron Goldberg, Sharlene E. Santana, Katja Rex, Christian C. Voigt. Morphological innovation, diversification and invasion of a new adaptive zone. Proc. R. Soc. B, Online noiembrie 2011.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu