2011-11-22

Expediție bulgaro-chineză în Rezervația Naturală Gaolingoshan din China

Imagine din timpul expediției (foto: K. Stoilov)

Reînnoirea relațiilor dintre speologii chinezi și bulgari a dus la realizarea unei expediții bulgaro-chineze în provincia Yunnan din China, expediție ce a avut ca rezultat explorarea și cartarea a zece peșteri.

Din cele 20 de zile ale expediției, zece au fost petrecute în zona Rezervației Naturale Naționale Golingoshan din districtul Baoshan de-a lungul graniței cu Birmania. Echipa, formată din cinci speologi bulgari, patru chinezi și unul grec, a explorat șase peșteri orizonale și două verticale, dintre care cea mai interesantă a fost peștera Djin Fu Dong, o pestera vulcanică situată aproape de Tengchong. Peștera are o dezvoltare de 729 metri și o denivelare de 94 metri. O altă peșteră deosebită a fost Wushaonin Dong, cea mai adâncă din cele explorate de echipă, cu o adâncime de 118 metri.

La o distanță de aproximativ 400 kilometri, echipa expediției a petrecut două zile în care și-au îndreptat atenția înspre peștera Rândunicilor (Swallow Cave), în care galeriile cartate au însumat peste 1,5 kilometri, aceasta fiind cea mai lungă peșteră din cadrul expediției. A fost cartată de asemenea și peștera Da Shi Dong, care a atins 1,394 kilometri, a doua peșteră ca lungime din cele explorate.

Lungimea totală a galeriilor cartate în timpul expediției a însumat 4.854 metri. În timpul ultimelor zile ale expediției au fost vizitate alte patru peșteri în care s-au realizat prospecțiuni biospeologice.

Sursa:

Niciun comentariu: