2011-11-03

Unde au locuit primii oameni moderni din Europa?

Molar de copil, unul dintre primii oameni moderni din Europa (foto: Stefano Benazzi)

Până de curând se credea că cele mai vechi urme ale primilor oameni moderni sunt cele descoperite pe teritoriul României în Peștera cu Oase. Iată că două seturi de dinți, descoperite în locații diferite din Europa, par să provină de la indivizi ce au trăit cu câteva mii de ani mai devreme decât cei de la Peștera cu Oase [1].

Ambele seturi de dinți sunt descoperiri mai vechi care au fost supuse unor noi teste utilizând tehnologie de ultimă oră. Pe de o parte este vorba de doi dinți descoperiți în Grotta del Cavallo din Italia, în anii '60. Aceștia au fost inițial atribuiți omului de Neanderthal. Reexaminarea celor doi dinți a fost realizată prin compararea măsurătorilor morfologice efectuate cu ajutorul unui computer tomograf cu cele ale altor dinți de neanderthalieni. Concluzia la care s-a ajuns este că dinții sunt mai apropiați de dinții unui om modern decât cei ai omului de Neanderthal. Având o vechime de 43000 până la 45000 ani, acestea par să fie cele mai vechi rămășițe ale omului modern din Europa.

Maxilarul din Peștera Kent (foto: Chris Collins & Torquay Museum)

Ce-a de-a doua rămășiță studiată este un fragment de maxilar împreună cu dinții atașați. Maxilarul a fost descoperit în Peștera Kent din sudul Angliei în anul 1927 și, conform noilor datări, are o vechime de 41000 ani. Primele datări efectuate asupra fragmentului, în anii '80, au rezultat în declararea unei vârste de 35000 ani. Datarea cu carbon radioactiv a rămășițelor mai vechi de 30000 atinge limitele tehnologiei pentru că la o asemenea vechime aproape tot carbonul radioactiv s-a descompus. Noua datare a fost realizată prin purificarea colagenului extras din rămășițele unor animale, precum rinocerul lânos, descoperite deasupra și sub maxilar poziționând vechimea acestuia undeva între 41000 și 40000 ani.

Cele două studii au fost realizate de două echipe distincte, iar rezultatele au fost publicate în jurnalul Nature în două articole [2], [3].

Surse:
[2] Stefano Benazzi, Katerina Douka, Cinzia Fornai, Catherine C. Bauer, Ottmar Kullmer, Jirˇí Svoboda, Ildikó Pap, Francesco Mallegni, Priscilla Bayle, Michael Coquerelle, Silvana Condemi, Annamaria Ronchitelli, Katerina Harvati, Gerhard W. Weber. Early dispersal of modern humans in Europe and implications for Neanderthal behaviour. Nature, 2011.
[3] Tom Higham, Tim Compton, Chris Stringer, Roger Jacobi, Beth Shapiro, Erik Trinkaus, Barry Chandler, Flora Gröning, Chris Collins, Simon Hillson, Paul O’Higgins, Charles FitzGerald, Michael Fagan. The earliest evidence for anatomically modern humans in northwestern Europe. Nature, 2011.

Niciun comentariu: