2011-12-17

Rezultatele unei expediții biospeologice americane în Belize

Un opilionid din familia Phalangodidae fotografiat în timpul expediției (foto: Steve Taylor/SEI)

Luna aceasta a apărut online raportul realizat de echipele de la Subterranean Ecology Institute și Illinois Natural History Survey referitor la rezultatele preliminarii ale expediției biospeologice care a avut loc în perioada 6 - 19 aprilie 2011 în peșteri din districtul Toledo, sudul Belize.

Raportul (atașat mai jos) include și o analiză a nevertebratelor subterane cunoscute până în prezent în Belize, în care reiese lipsa datelor pentru districtul Toledo. În timpul expediției din aprilie 2011, au fost colectate peste 1.150 nevertebrate, reprezentând mai mult de 80 taxoni unici, din 7 peșteri ale districtului. Materialul include și o serie de specii despre care s-a stabilit că sunt noi pentru știință, printre care se numără câteva arachnide, crustacei și insecte.

Descoperirile din această primă expediție pun bazele pentru cercetări viitoare care pot ajuta la informarea autorităților cu privire la resursele peșterilor. Peșterile din Belize reprezintă o resursă socioeconomică importantă, servesc drept conducte naturale pentru apa potabilă, materiale organice și contaminanți deopotrivă jucând un rol important în mediu.


Sursa:
2011 Belize Biospeleology Expedition Report

Niciun comentariu: