2011-12-18

Microbi găsiți într-un tub de lavă din Oregon care mimează condițiile întâlnite pe Marte

Tubul de lavă din Oregon în care microbii trăiesc în aceleași condiții ca pe Marte (foto: Amy Smith)

O echipă de cercetăroei din Oregon a colectat microbi din gheața găstă într-un tub de lavă din Cascade Mountains și, în urma studiilor efectuate, au descoperit că aceștia prosperă în condiții asemănătoare cu cele de pe Marte [1].

Microbii tolerează temperaturile apropiate de limita de îngheț, nivele reduse de oxigen și se pot dezvolta în absența hranei organice. În aceste condiții metabolismul lor se bazează pe oxidarea fieruluid in minerale vulcanice întâlnite în tubul de lavă. Acești factori îngăduie microbilor să trăiască în condiții similare celor din subteranul planetei Marte.

În condiții de laborator s-a demonstrat că aceiași microbi consumă materie organică dacă aceasta este disponibilă. Când însă materia organică a fost înlăturată, temperatura a fost redusă împreună cu nivelul oxgenului, microbii au început să folosească fierul din Olivină - un mineral comun în rocile vulcanice de pe Terra și Marte - pentru a se hrăni.

Rezultatele cercetărilor au fost detaliate într-un articol ce va fi publicat în numărul 1 din 2012 al jurnalului Astrobiology [2].

Surse:
[2] Radu Popa, Amy R. Smith, Rodica Popa, Jane Boone, Martin Fisk. Olivine-Respiring Bacteria Isolated from the Rock-Ice Interface in a Lava-Tube Cave, a Mars Analog Environment. Volume 12, Number 1, 2012.

Niciun comentariu: