2011-12-30

Descoperiri arheologice într-o peșteră din Nepal

Peștera Mhebrak și unul din scheletele descoperite

Săpăturile efectuate în peștera Mhebrak au scos la iveală noi indicii care aduc noi informații despre o perioadă semnificativă din istorie datând din anul 450 Î.Hr.

O echipă de cercetători care studiază rămășițele umane descoperite în Peștera Mhebrak din Valea Muktinath cred că au descoperit o cultură aparte din preistorie.

Cele două trupuri cercetate - o mamă și copilul ei - au fost găsite într-o postură ce sugerează faptul că mama încerca să-și protejeze copilul. Rămășițele copilului au fost descoperite într-o stare foarte bună. S-a observat chiar și un strat de piele intact ce acoperă oasele.

Descoperirea unor rămășițe umane vechi de 2.600 ani în condiții așa de bune aduc noi întrebări referitoare la mumificare.

Cele două trupuri au fost descoperite în timpul campaniei de săpături din 1992-1997. Experții cred că și postura mamei a avut un rol deosebit în protejarea trupului copilului la fel ca și temperaturile scăzute dar totuși este greu de crezut că trupul s-a conservat astfel în mod natural.

În aceeași locație au mai fost descoperite 63 trupuri, se presupune deci că complexul de peșteri de la Mehbrak a fost folosit în scopuri funerare. Există și alte ipoteze precum faptul că au murit în urma unor prăbușiri în peșteră. În același timp felul în care au fost legate picioarele multora dintre trupuri sugerează evenimente macabre.

Sursa:

Niciun comentariu: