2011-12-07

Dresaj de lilieci în Peștera Polovragi

Felicia Bantea, ghidul peşterii Polovragi, împreună cu liliacul Soni (foto: Adevărul)

Ieri, "răsfoind" internetul am dat peste o știre din categoria inedit. Conform ziarului Adevărul, Felicia Bantea, ghidul peșterii Polovragi, a reușit să dreseze câțiva lilieci. Dat fiind faptul că suntem deja obișnuiți cu înfloriturile pe care le aduce presa în orice poveste dând și celui mai neînsemnat subiect dimensiuni hiperbolizate, este greu de zis unde se termină realitatea și unde începe exagerarea în cazul de față.

Cei trei lilieci amintiți în articol au fost botezați de către ghidul peșterii, după locul în care își fac veacul prin peșteră sau alte trăsături caracteristice. Astfel liliacul care stă deasupra Scaunului lui Zamolxe a fost botezat Zemi, cel care stă lângă o pictura rupestră se intitulează Guriță pentru că este cel mai mare liliac cu potcoavă și are o gură pe măsură, iar Soni a fost botezat astfel datorita sonarului său de excepție.

Până aici nimic deosebit. Aflăm însă că cei trei lilieci răspund la anumite comezi. Prima din ele este comanda "poză" la auzul căreia liliecii știu că sunt pozați și nu se mai sperie de blitz-urile aparatelor. Următoarea comandă cunoscută este "Nu te ating, nu mă atingi" care înseamnă ca, și cităm din articol: poţi să te apropii de ei, dar fără să-i atingi pentru că au anumiţi senzori şi nu suportă să fie atinşi. Momentan două comenzi simple și care pot fi digerate fără dificultăți majore. Atenție însă la următoarele două comenzi pentru că pot provoca indigestie.

Soni, cel mai răsărit dintre lilieci, cunoaște un mic giumbușluc. Când ghida spune "Nici - Nici" în timp de Soni se flă în zbor, liliacul năzdrăvan trece printre picioarele ei după care se așează liniștit la locul lui pe peretele galeriei.

Ultimul truc relatat de Adevărul este efectuat la rostirea cuvântului "doi", și constă în faptul că doi lilieci vin în zbor și se învârtesc în jurul capului dresoarei.

Stând și judecând la rece s-ar putea găsi explicații plauzibile pentru fenomenele descrise. Spre exemplu ultimul truc poat fi cauzat de sunetele pe care le produce ghida când rostește cuvântul "doi", sunete care determină liliecii să-și ia zborul și să survoleze zona de proveniență a sunetului. Cu toate astea articolul e prezentat în cel mai fantezist mod posibil ca mai toate știrile de altfel.

Sursa:

Niciun comentariu: