2011-12-12

Microbii din peșterile antarctice, noi indicii cu privire la biodiversitate

Un biolog la lucru într-o peșteră cu gheață din Antarctica (foto: Roberto Anitori)

Biologii folosesc peșterile vulcanice cu gheață din Antarctica drept ferestre înspre biosfera misterioasă existentă sub crusta terestră.

Peșterile studiate se află sub platoul înalt al muntelui Erebus, un vulcan latent cu o înălțime de 3.794 metri. Acestea adăpostesc microbi izolați de rudele lor de la suprafață, și care trăiesc într-un mod total diferit. Pentru că materia organică este practic inexistentă, mulți din acești microbi se "hrănesc" cu rocă. Își extrag substanțele nutritive din metale precum fierul și manganul, în același mod în care probabil procedează și microbii aflați sub suprafața Pământului.

Peșterile de gheață de pe Erebus se formează când fumarolele topesc o parte din zăpada care acoperă crăpăturile prin care acestea ies la suprafață. Din cauza căldurii vulcanice, peșterile studiate sunt mult mai calde ca mediul antarctic înconjurător având temperaturi de 18, 2 și 11 grade Celsius.

Cercetătorii identifică și fac culturi cu microbii găsiți în peșterile de gheață, încercând să înțeleagă cum funcționează ecosistemul unic în care acestea trăiesc. Până acum au fost identificate comunități noi și deosebite de eucariote și procariote.

Cercetările efectuate în peșterile de pe Erebus fac parte dintr-o campaniemai mare menită să dezvoluie noi informații despre biosfera misterioasă din subteran.

Sursa:

Niciun comentariu: