2011-12-08

Pene fosile de Ibis descoperite într-o peșteră din Hawaii ajută la poziționarea speciei în arborele genealogic

Craniu și detaliu cu pene (foto: Carla Dove)
O premieră remarcabilă a fost anunțată recent de Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian. Doi ornitologi au folosit pene vechi de 700 - 1.100 ani ale unei specii de ibis de mult disparute din Hawaii pentru a stabili locul speciei în arborele genealogic al familiei [1].

Descoperite împreună cu un schelet aproape complet într-o peșteră din Hawaii, penele încă prezentau structuri microscopice suficiente pentru a permite cercetătorilor să confirme clasificarea păsării ca rudă apropiată a ibisului american alb. În mod remarcabil, s-a putut determina și culoarea penelor (maroniu ănchis spre bej) specimenului dispărut după pigmentul păstrat în fosile.

Rămășițele au fost descoperite într-o peșteră vulcanică de pe insula Hawaiiană Lanai. Podeaua peșterii era parțial acoperită de un strat gros de cristale de gips, care, timp de sute de ani a  absorbit umiditatea din peșteră dând naștere unuimediu arid ideal pentru conservarea penelor.

Lucrarea în care au fost prezentate în detaliu rezultatele cercetărilor a apărut în numărul din septembrie al Journal of Paleontology [2].

Surse:
[2]Carla J. Dove, Storrs L. Olson. Fossil Feathers from the Hawaiian Flightless Ibis (Apteribis sp.): Plumage Coloration and Systematics of a Prehistorically Extinct Bird. Journal of Paleontology, September 2011 v. 85 no. 5 p. 892-897.

Niciun comentariu: