2012-01-20

Un recensământ al populației de lilieci din Timișoara

Numărul speciilor și a indivizilor inventariați în timpul studiului (foto: www.biotowns.ro)

În cadrul Proiectului de cooperare transfrontalieră între Municipiul Timișoara și Orașul Szeged - „Biodiversitatea și protecția naturii – o abordare responsabilă a problemelor de mediu a două orașe înfrățite” (BIOTOWNS) a fost finalizat Studiul de specialitate pentru evaluarea biotopurilor urbane și Planul strategic pentru protejarea și conservarea biodiversității în municipiul Timișoara, realizat de către Asociația „AROUND LIFE” Sebiș.

La capitolul mamifere au fost inventariate speciile de lilieci din Timișoara. Pentru inventarierea liliecilor au fost utilizate trei metode: detectorul Batcorder 2, verificarea posibilelor adăposturi și detectorul Tranquility Transect. Raportul studiului realizat poate fi consultat pe site-ul www.biotowns.ro sau în varianta atașată mai jos.

Documentul raportează prezența a 17 specii de lilieci în zonele cercetate dintre care cea mai bine reprezentată specie a fost Nyctalus noctula cu 1644 indivizi detectați. Urmează Pipistrellus nathusii (1424), Pipistrellus kuhlii (850), Vespertilio murinus (374), Pipistrellus pygmaeus (272), Nyctalus leisleri (242), Eptesicus serotinus (179), Hypsugo savii (131), Eptesicus nilssonii (124), Pipistrellus pipistrellus (122), Miniopterus schreibersii (25), Plecotus austriacus (8), Myotis daubentonii (3), Myotis alcathoe (2), Myotis myotis (1), Myotis mystacinus (1) și Plecotus auritus (1).


Sursa:
1644 de lilieci mari de amurg zboara in Timisoara

2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte buni acesti lilieci deoarece ne mai scapa acum, vara, de tantari si alte insecte. Nu sunt ei cele mai frumusele animale, dar sunt inofensivi noua, ar trebui sa ne bucuram cand vedem noaptea la fereastra cate un liliac, sigur ne-a scapat de cativa tantari pregatiti sa ne muste pe noi.

Unknown spunea...

Imi plac liliecii si chiar ma uitam prin parcuri daca sunt amplasate 'casute' pt ei asa cum sunt in Bucuresti, nu am vazut din pacate. Nu se ocupa nimeni din Timisoara de ei??? ar putea exista multe colonii in parcurile de pe langa Bega unde ar avea apa si mancare