2012-01-22

Scafandrii australieni ating un nou record de adâncime în Australasia

Scafandru în resurgența râului Pearse
Un grup de scafandri speologi australieni au descoperit, în cea de-a treia lor expediție, legătura între sistemul Pearse River și  Nettlebed Cave din  Noua Zeelandă.

Unul din scafandri, Craig Challen, a depășit recordul precedent al echipei din ianuarie anul trecut, de 194 metri, atingând adâncimea de 221 metri. Scufundarea s-a realizat în apă foarte rece cu o temperatură puțin peste punctul de îngheț.

În timpul scufundării, scafandrul a observat urme ale trasorului eliberat în sistemul Nettlebed Cave în încercarea de a confirma legătura cu Pearse River. Deși, pentru confirmarea descoperirii, noile galerii trebuie explorate și cartate, descoperirea sugerează faptul că sistemele Nettlebed Cave și Pearse River sunt conectate alcătuind un sistem cu o dezvoltare mai mare de un kilometru.

După adâncimea maximă atinsă, cea de 221 metri, peștera continuă descendent, totuși pentru moment astfel de adâncimi rămân dincolo de limitele fizice ale omului cu toate că s-au utilizat echipamente moderne. Pentru atingerea acestui punct terminus scufundarea durează 17 ore cu patru opriri pentru decompresie.

Sursa:

Niciun comentariu: