2012-01-19

Instrumente de astrolog descoperite într-o peșteră din Croația

Placa de fildeș reconstruită și zodia pe care o reprezintă (foto: Staso Forenbaher)

O echipă de cercetători au găsit, într-o peșteră din Croația, fragmente ale unui instrument folosit acum mai bine de 2000 de ani de astrologi ai vremii. Cele 30 de fragmente de fildeș gravate cu simboluri zodiacale au făcut parte dintr-un instrument utilizat pentru citirea horoscopului unei persoane.

În 1999 aheologii au descoperit o zonă închisă a peșterii Nakovana care conduce printr-o galerie lată și scundă cu o lungime de aproximativ 10 metri într-o sală. În sala cu pricina au găsit multe vase, utilizate pentru  băut, ce au fost depozitate timp de mai multe sute de ani. În timpul săpăturilor efectuate în peșteră, au fost descoperite mai multe fragmente de fildeș.

În următorii aproximativ 10 ani, echipa a studiat fragmentele încercând să reconstituie obiectul pe care-l formau cândva. Concluzia la care au ajuns a fost că sunt rămășițele celei mai vechi plăci astrologice cunoscute până acum.

Deși încă nu se știe cu certitudine unde a fost realizat instrumentul, se suspectează faptul că fildeșul provine de la un elefant care, potrivit datărilor cu carbon radioactiv, a murit acum 2.200 ani.

Rezultatele cercetărilor au fost publicate de Stašo Forenbaher și Alexander Jones în articolul cu titlul The Nakovana Zodiac: Fragments of an Astrologer's Board from an Illyrian-Hellenistic Cave Sanctuary ce a apărut în Journal for the History of Astronomy, Vol. 42, Nr. 4, pag. 425–438.

Sursa:

Niciun comentariu: